Quantitative analysis of food news in the Madrid press in 2006

Authors

  • Fernando Fúster Observatorio de Alimentación. Subdirección General de Alimentación. Dirección General de Salud Pública y Alimentación. Consejería de Sanidad. Madrid
  • Miguel Ángel Ribes Observatorio de Alimentación. Subdirección General de Alimentación. Dirección General de Salud Pública y Alimentación. Consejería de Sanidad. Madrid
  • Rocío Bardón Observatorio de Alimentación. Subdirección General de Alimentación. Dirección General de Salud Pública y Alimentación. Consejería de Sanidad. Madrid
  • Eloy Marino Observatorio de Alimentación. Subdirección General de Alimentación. Dirección General de Salud Pública y Alimentación. Consejería de Sanidad. Madrid

DOI:

https://doi.org/10.3989/redc.2009.1.664

Keywords:

news, newspapers, press, food, nutrition

Abstract


This paper reports an analysis of newspaper (daily and weekend supplement) articles relating to food and nutrition made available in the Madrid Region during 2006. The aim of this work was to determine the kind of news most published in this fi eld, and to better orientate interventions towards those areas considered most interesting or those in which information is lacking. The results showed nutrition and health articles to be by far the most common. These mainly made reference to obesity, cardiovascular diseases, anorexia, physical activity and sedentary lifestyles, body mass index, diet etc. Topics such as food safety, food habits, food properties and food quality were discussed much less frequently.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1 Bardón, R., Fúster, F., Marino, E. y Ribes, M. A. (2006): Hábitos alimentarios en la Comunidad de Madrid, Documentos Técnicos de Salud Pública, vol. 108, 1-49.

2 Brotes epidémicos. Comunidad de Madrid, año 2006. Boletín Epidemiológico de la Comunidad de Madrid, 2007, vol. 13(4), 3-30.

3 Estrategia NAOS. Invertir la tendencia de la obesidad. Estrategia para la Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad. Madrid: Agencia Española de Seguridad Alimentaria, Ministerio de Sanidad y Consumo, 2005, p. 39.

4 Bardón, R., Belmonte, S., Fúster, F., Limia, A., Marino, E., Mendoza, C. y Ribes, M. A. (2007): La alimentación en la Comunidad de Madrid, Documentos Técnicos de Salud Pública, vol. 115, 1-167.

5 Encuesta Nacional de Salud 2006 [en línea]. Madrid: Ministerio de Sanidad y Consumo e Instituto Nacional de Estadística, 2008, p. 39. http://www.msc.es/estadEstudios/estadisticas/encuestaNacional/encuestaNac2006/encuestaNacionalSalud2006.ppt #257,1 [consultado en mayo de 2008].

6 Díez-Gañán, L., Galán, I., León, C. M. y Alcaraz, F. (2005): El patrón alimentario y perfil nutricional de la población infantil de la Comunidad de Madrid, Boletín Epidemiológico de la Comunidad de Madrid, vol. 11 (9), 3-29.

7 Hábitos de salud en la población juvenil de la Comunidad de Madrid, 2006. Boletín Epidemiológico de la Comunidad de Madrid, 2006, vol. 12 (11), 3-42.

8 Alimentación y nutrición en la Comunidad de Madrid. Diagnóstico de situación 2007. 16 de octubre, Día Mundial de la Alimentación, 2007, 1-23.

9 Hábitos de salud en la población adulta de la Comunidad de Madrid, año 2006. Boletín Epidemiológico de la Comunidad de Madrid, 2007, vol. 13 (7): 3-37.

10 Opinión del consumidor madrileño acerca de la alimentación saludable y equilibrada. Informe inédito. Observatorio de Alimentación de la Comunidad de Madrid, 2006.

11 Benito Amat, C. y Castillo Blasco, L. (1996): Factores condicionantes de las operaciones documentales en medios de comunicación, Rev. Esp. Doc. Cient., vol. 19 (2), 188-201.

Downloads

Published

2009-03-30

How to Cite

Fúster, F., Ribes, M. Ángel, Bardón, R., & Marino, E. (2009). Quantitative analysis of food news in the Madrid press in 2006. Revista Española De Documentación Científica, 32(1), 99–115. https://doi.org/10.3989/redc.2009.1.664

Issue

Section

Notes and Experiences